Planéta plná Xiaomi noviniek
Návody

Chceš predať starý telefón? Obyčajný reset do továrenských nastavení nestačí. Toto by si mal vedieť

2. augusta 2020 5 min čítania 0 komentárov

Každý z nás občas stojí pred otázkou predaja staršieho smartfónu. Pri predaji je však potrebné odstrániť súkromné dáta. Si si istý/á, že dokážeš kvalitne odstrániť všetky svoje súkromné dáta?

Toto je návod, ako precízne a nenávratne vymazať dáta z pamäte tvojho zariadenia.

Zaujímavá téma v našej FB skupine Xiaomi Friends

Len pred niekoľkými dňami sa v diskusii v našej skupine Xiaomi Friends na Facebooku rozpútala skutočne zaujímavá debata. Je možné pri predaji zariadenia nenávratne vymazať dáta zo smartfónu či tabletu?

Nebude budúci majiteľ ťažiť z mojich zostatkových súkromných dát? Na tieto otázky sa pokúsime odpovedať v dnešnom návode.

Keď „reset“ nestačí ..

Mnoho používateľov si myslí, že pokiaľ vykoná obnovenie továrenských nastavení (v nastaveniach systému Android), súkromné dáta bezpečne a navždy zmiznú. Nie je to však úplná pravda.

Reklama

Úložisko, teda obyčajná „flash“ pamäť má len obmedzenú životnosť. Aby sa táto súčasť hardvéru nenamáhala, dôjde po voľbe zmazania len k skrytiu daných súborov a zariadenie vizuálne uvoľní príslušné miesto v pamäti. Napriek tomu tieto staré súbory stále existujú a je pomerne jednoduché sa k nim dostať.

Súbory v pamäti ostanú až pokiaľ zariadenie nebude danú časť pamäte opäť potrebovať. Až pri opakovanom zápise sa tieto (na prvý pohľad zmazané) súbory prepíšu novými dátami a tým dôjde k ich definitívnemu a spoľahlivému odstráneniu.

Vymazanie súkromných dát

Pokiaľ ide o naše Android smartfóny, prakticky prvým a nevyhnutným krokom pred vymazaním je zálohovanie. Záloha je potrebná k uchovaniu súborov, ktoré ešte v budúcnosti potrebuješ, ako napríklad tvoje kontakty, udalosti v kalendári, poznámky a pod. Zálohovanie ti ponúka aj samotný systém Android cez tvoj Google účet.

Túto funkciu neváhaj využiť a dôležité dáta si zálohuj. Po zálohe môžeme pristúpiť k ďalšiemu kroku – vymazanie súkromných dát. Pred samotným spustením prvého obnovenia nastavení tu však máme ešte jeden nevyhnutný krok.

Prejdi do nastavení, konkrétne do položky „Zabezpečenie”. V tejto časti alebo v časti „Ďalšie nastavenia” (v závislosti od grafickej nadstavby systému) nájdeš položku „Šifrovanie”. Tento proces môže trvať niekoľko desiatok minút a tak ti odporúčame tvoje zariadenie nabiť, resp. nechať pripojené v nabíjačke.

Možno sa pýtaš, prečo je potrebné šifrovať dáta pred ich vymazaním. Pri nedôkladnom vymazaní sa budúci útočník dokáže dostať k tvojim dátam pomerne jednoducho. Cestu mu môžeš skomplikovať práve takýmto systémovým šifrovaním.

Po ukončení šifrovania môžeš pristúpiť k prvému (zatiaľ nie finálnemu) obnoveniu továrenských nastavení. Túto možnosť nájdeš takisto v nastaveniach tvojho smartfónu či tabletu. Po zvolení obnovenia sa vymažú (resp. dočasne len ukryjú) všetky tvoje súkromné súbory zo zariadenia a takisto nastavenia, Wi-Fi siete a ďalšie údaje.

Zaplnenie pamäte iným (neutrálnym) obsahom

Po prvom obnovení sa smartfón skutočne tvári ako prázdny a ako nový, priamo vybalený z krabičky. Dokončenie obnovy továrenských nastavení má však za následok len spomínané ukrytie pôvodných súborov zo smartfónu. Teraz je potrebné tieto súbory prepísať, a to novými a neškodnými súbormi.

Na vhodné a bezpečné prepísanie tvojich starých údajov môžeš použiť nejaké dlhšie a kapacitne náročnejšie videá či kvalitné fotografie z niektorej z verejných knižníc, ako napr. Pixabay.com. V tomto prípade je dôležité prepísať novými a neutrálnymi dátami tvoje staré súkromné dáta. Potrebuješ toľko dát, koľko pamäte si využíval.

Pri predaji smartfónu totiž nevieme predpokladať, kde zariadenie skončí a či dôjde k prepísaniu alebo obnoveniu starých súkromných údajov. Aj z tohto dôvodu ide o veľmi dôležitý krok pre finálny výsledok, ktorým je prázdny smartfón bez súkromných dát.

Reklama

Finálne obnovenie továrenských nastavení

Ak zvládneš krok, kde nahradíš svoje pôvodné a systémovo vymazané dáta novými neutrálnymi dátami, je čas na opakovaný postup – voľbu na obnovenie továrenských nastavení.

Tú nájdeš opäť v nastaveniach tvojho zariadenia. Po druhom a finálnom obnovení sa skryjú už len nahrané neutrálne súbory. Tvoje dáta sú bezpečne prepísané.

Aj takto môžeš zlepšiť bezpečnosť prípadného úniku súkromných dát pri predaji smartfónu či tabletu s operačným systémom Android.

Postupuješ dôsledne pri odovzdaní zariadenia do rúk nového majiteľa? Svoje postrehy a názory nám môžeš pokojne napísať nižšie do diskusie pod článkom.

Pridaj si nás ako preferovaný zdroj na Google

Nezmeškaj najlepšie kupóny 📩

Prihlás sa na odber a nové kupóny ti pošleme e-mailom skôr, než vypršia. Posielame ho len raz mesačne — žiadny spam.

Reklama Engerio

Diskusia (0)

Komentáre pred zverejnením schvaľuje redakcia — tvoj sa objaví zvyčajne do pár hodín.